Abstract
This study was conducted to investigate the effect of using seasame seed meal on some physiological traits of sharabi calves, on Al-Rasheida station farms, Mosul, from 17/10/2012 to 17/2/2013.Twelvth sharabi local calves were used at age 8-10 months and 135-160 kg.live body weight and divided into three groups according to their live body weight. All groups of calves were fed iso-nitrogen (15.5% CP) and iso-caloric (27.99 Mcal/kg.ME.) rations but different in percentage of seasame seed meal (0, 18 and 23%) for four months. Blood samples were withdrawal from jugular vein from each animal during experiment period to investigate the effect of seasame seed meal percentage on some physiological parameters of blood. The results revealed that using seasame seed meal have un significant effects on all hematological parameters, while red and white cell count ,hemoglobin packed cell volume, Lymph-ocyte percentage were increased significantly (p≤0.05). Acidophil and netrophil cells percentages were decreased significantly (p≤0.05) by animals get older. Concentration of total protein and globulin were increased significantly (p≤0.05), while the concentration of triglycerides and cholesterol were decreased significantly (p≤0.05) by increasing the percentage of sesame seed meal in ration and animal get older. Concentrations of AST, ALT, calcium, phosphorus, sodium, chlorine, potassium and magnesium were not effect it by Sesame seed meal and animal age. It was concluded that adding of sesame seed meal instead of soybean meal in the rations for local Sharabi calves without any negative effect on the physiological parameters studied.
Abstract
أجريت هذه التجربة بهدف دراسة تأثير استخدام كسبة السمسم في بعض المعايير الفسلجية لدى العجول الشرابية المحلية، في محطة الرشيدية التابعة لقسم البحوث الزراعية-نينوى، استخدم فيها أثنا عشر عجلاً شرابياً محلياً تراوحت أعمارها بين 8-10 أشهر وأوزانها بين 135-160 كغم، قسمت إلى ثلاث مجاميع متساوية في العدد ومتقاربة في معدلات أوزانها الحية، غذيت المجاميع لمدة أربعة أشهر على ثلاث علائق تحتوى بروتين خام (15,54%) وطاقة أيضية (27,99 ميكاسعرة/ كغم)، ولكنها تختلف في نسبة احتوائها على كسبة السمسم (صفر، 18 و23%). تم سحب عينة دم في بداية ونهاية التجربة لدراسة تأثير إضافة كسبة السمسم بنسب مختلفة والعمر في بعض معايير الدم الفسلجية.أظهرت النتائج بأنه لم يكن لإضافة كسبة السمسم بالنسب كافة تأثير معنوي في مستوى الهيموكلوبين وعدد كريات الدم الحمر وخلايا الدم البيض ونسبها التفريقية وحجم كريات الدم المرصوصة.أرتفع مستوى الهيموكلوبين وعدد كريات الدم الحمر وخلايا الدم البيض وحجم كريات الدم المرصوصة ونسبة الخلايا اللمفاوية (p≤0.05) انخفضت نسبتا الخلايا الحامضة والعدلة معنوياً (p≤0.05) بتقدم عمر العجول، كما أشارت النتائج إلى أن قيم البروتين الكلي والكلوبيولين ازدادت معنوياً (p≤0.05) في حين انخفضت معنوياً (p≤0.05) قيم الكليسيريدات الثلاثية والكولسترول في مصل الدم بزيادة نسبة كسبة السمسم في العليقة وبتقدم العجول بالعمر. لم يكن لإضافة كسبة السمسم والعمر تأثير معنوي في تراكيز أنزيمات AST وALT وتراكيز الكالسيوم، الفسفور، الصوديوم، الكلور، المغنسيوم والبوتاسيوم في الدم. يستدل من هذه النتائج إمكان إضافة كسبة السمسم بدلاً من كسبة فول الصويا في العلائق المقدمة للعجول المحلية دون أي تأثير سلبي في المعايير الفسلجية المدروسة.