Abstract
The experiment is conducted to study the effect of gibberellin, cultar, and salinity levels and their interactions on flowering and fruiting characters of faba bean (Vicia faba L.) cv; local and luz De otono. Seeds are planted in metal canes at dimensions of 23 X 33 X 33 cm using silty-clay soil. The experiment runs during the period from 15-10-2006 until 17-4-2007. The two plant growth regulators used are; GA3 at 100, 200, or 400 mg/L and cultar at 250, 500 or 1000 mg/L in addition to control (plants sprayed with distilled water only). The salt levels are 0.02, 0.04 or 0.06 molar in addition to control treatment. Treatments are designed as a factorial experiment (7 x 4) in completely randomized design with three replicates. The flowering and fruiting parameters measured are; date to 50% flowering and podding, total flowers number, total pods number, percentage of dry matter of pods and seeds in addition to protein and carbohydrate percentage in seeds. The results show that there are no significant effects of gibberellic acid treatments on the time to 50% flowering, or total number of flowers per plant. Cultar treatments causes an earliness of flowering and an increase in total number of flowers. Salinity treatments has a negative effect especially at the treatment of 0.06 molar of sodium chloride. Gibberellic acid treatments increase the time to reach 50% pods and decreased the total number of pods. Cultar treatments decrease the time to reach 50% pods and increase the total number of pods. Sodium chloride treatments have a reverse effect to that of the cultar. Dry matter percentage of pods and seeds decreased due to all treatments used. All treatments used have no significant effect in protein percentage in seeds of the local cultivar or carbohydrate percentage in seeds of luz De otono cultivar. Interaction between the two growth regulators and salinity levels has significant effect on most of the parameters determined especially the combination of the high concentration of gibberellic acid or cultar with the high level (0.06 molar) of sodium chloride.
Keywords
Sciences of Agriculture
Abstract
أجريت التجربة لدراسة تأثير مستويات الجبرلين والكلتر والملوحة وتفاعلاتها على صفات الإزهار والإثمار لنبات الفول البلدي (Vicia faba L.) صنف محلي وصنف Luz De otono. زرعت البذور في سيقان معدنية بأبعاد 23 × 33 × 33 سم باستخدام تربة طينية طينية. أجريت التجربة خلال الفترة من 15-10-2006 إلى 17-4-2007. تم استخدام منظمين لنمو النبات هما؛ GA3 بتركيز 100 أو 200 أو 400 ملغم/لتر والكلتر بتركيز 250 أو 500 أو 1000 ملغم/لتر بالإضافة إلى معاملة الشاهد (رش النباتات بالماء المقطر فقط). مستويات الملح هي 0.02 أو 0.04 أو 0.06 مولار بالإضافة إلى معاملة الشاهد. تم تصميم المعاملات كتجربة عاملية (7 × 4) بتصميم عشوائي كامل بثلاث مكررات. تم قياس معلمات الإزهار والإثمار وهي: تاريخ الإزهار وتكوين القرون بنسبة 50٪، العدد الكلي للأزهار، العدد الكلي للقرون، نسبة المادة الجافة للقرون والبذور بالإضافة إلى نسبة البروتين والكربوهيدرات في البذور. أظهرت النتائج أنه لا توجد تأثيرات معنوية لمعاملات حمض الجبرلين على وقت الإزهار بنسبة 50٪، أو العدد الكلي للأزهار لكل نبات. تسبب معاملات Cultar في الإزهار المبكر وزيادة العدد الكلي للأزهار. كان لمعاملات الملوحة تأثير سلبي خاصة عند معاملة 0.06 مولار من كلوريد الصوديوم. تزيد معاملات حمض الجبرلين من الوقت للوصول إلى 50٪ من القرون وتقلل من العدد الكلي للقرون. تقلل معاملات Cultar من الوقت للوصول إلى 50٪ من القرون وتزيد من العدد الكلي للقرون. لمعاملات كلوريد الصوديوم تأثير معاكس لتأثير Cultar. انخفضت نسبة المادة الجافة للقرون والبذور نتيجة لجميع المعاملات المستخدمة. ولم يكن لجميع المعاملات المستخدمة تأثير معنوي في نسبة البروتين في بذور الصنف المحلي أو نسبة الكربوهيدرات في بذور الصنف لوز دي أوتونو. وكان للتفاعل بين منظمي النمو ومستويات الملوحة تأثير معنوي على معظم المعايير المحددة وخاصة الجمع بين التركيز العالي من حمض الجبرلين أو الكلتار مع المستوى العالي (0.06 مولار) من كلوريد الصوديوم.
Keywords
علوم الزراعة