Abstract
This study was performed in the laboratories of the Ministry of Science and Technology and Ibn Sina laboratories. at the University of Baghdad and the laboratories of the Ministry of Agriculture in Ekrkov, in order to study the properties of the chemical to Iraqi camel milk was collected samples from 50 camels from the city of ALRutba in western Iraq, was estimated chemical content Fat, lactose, ash, protein, solids and fatty substances Solid SNF, study characteristics were Physicals and chemicals such as pH, acidity, specific weight, degree of humidity, and the degree of freezing has been studying amino acids, mineral salts and active substances in the Iraqi camels milk. The results follows, the percentage of fat (2.4%) and lactose (4.0%), protein (2.7%) and solids College (12.2), solid objects SNF (7.5%), ash (0.7%), and the degree of pH (6.5% ), and pH (0.13%), and specific gravity (1.02%), and humidity in camel milk( 88%), and the degree of freezing (0.045-%). The analysis of amino acids to the Iraqi camel milk it contains high concentrations of (tyrosine and serine Glutamic and Terbtophan) and lower concentrations of Isoleucine and theronan). The camel milk contains high concentrations of minerals (calcium, phosphorus, chloride, sodium, potassium) and lower concentrations (manganese, magnesium, copper, iron and zinc). And it has the proportions of active compounds (Lysozyme and Lactoferrin and Lactoperoxide and Immunoglobulin G Immunoglobulin A IgG and IgA).
Abstract
نفذت هذه الدراسة في مختبرات وزارة العلوم والتكنولوجيا ومختبرات ابن سينا بجامعة بغداد ومختبرات وزارة الزراعة في عكركوف , بهدف دراسة الخصائص الكيميائي لحليب الابل العراقية وتم جمع العينات من 50 ناقة من مدينة الرطبة غرب العراق ,تم تقدير المحتوى الكيميائي كالدهن واللاكتوز والرماد والبروتين والمواد الصلبة الدهنية والمواد الصلبة اللادهنية ,وتم دراسة الخصائص الفيزياوية والكيميائية مثل الرقم الهيدروجيني ,الحموضة ,والوزن النوعي , ودرجة الرطوبة ,ودرجة الانجماد وتم دراسة الاحماض الامينية,والاملاح المعدنية والمواد الفعالة في حليب الابل العراقية. وكانت النتائج الاتي ,بلغت نسبة الدهن (2.4%) و اللاكتوز(4.0%), البروتين (2.7 %) والأجسام الصلبة الكلية (12.2), الأجسام الصلبة اللادهنية (7.5%) , والرماد (0.7%), ودرجة الرقم الهيدروجيني (6.5%) , والحموضة (%0.13), والكثافة النوعية (1.02%), والرطوبة في حليب الإبل 88)%), ودرجة الانجماد (0.045-%). وأظهر تحليل الأحماض الأمينية لحليب الإبل العراقية أنّه يحتوي على تراكيز عالية من (التايروسين وحامض الجلوماتيك والسيرين وتربتوفان) وبتراكيز أقل من (ايزوليوسين والثريونين والثيرونين). إنَ حليب الإبل يحتوي على تراكيز عالية من الأملاح المعدنية (الكالسيوم والكلورايد والفسفور والصوديوم والبوتاسيوم) وبتراكيز أقل (المنغنيز والمغنسيوم والنحاس والحديد والزنك). وأنّه يحتوي على نسب من المركبات الفعالة (اللايسوزايم واللاكتوفرين واللاكتوبيروكسيد وامينوكلوبيولين IgG وامينوكلوبيولين IgA) .
Keywords
حليب الابل ، مكونات كيميائية ، خصائص فيزياوية.