Abstract
Due to common used of disposable food containers cuurrently.This study evaluated the toxicity resulted from the interaction between the boiling tap water, microplastic container , aluminuim foil with or without microwave radiation on some physiological and histological parameters in Pigeons. Forty pigeons were classified into four groups. The birds in group 1 drink tap water without boiling placed in the usual drinking bowl. The birds in group 2 received tap water in thermoplastics containers previously boiled in microwave oven for 5 minutes, whereas in group3, the birds drink boiled tap water that put in thermoplastics containers for 5 min and group 4 the birds drink boiled water placed in a covered bowl completely with aluminum foil for 5 minutes, in the last three groups when the water temperature drops to 27Cº placed in the usual drinking bowl .The experimental continued for 30 days. The blood test findings hemoglobin levels dramatically dropped in G2, G3, and G4 compared to G1. Granulocytes Percentage dramatically decreased at all test groups compared to G1, WBCs, Lymphocytes and Monocytes significantly increased in all treated groups. Lipid profile results showed LDL levels increased statistically significant in G2 than in G1, while liver profile only increased in ALT value at G3 compare G1. Histopathological sections of liver, kidney and testicular tissues revealed pathological changes in whole treated groups compared to control . It can be concluded that using of plastic container and Aluminum foils can be toxic when increased temperature with or without using microwave oven.
Keywords
Aluminum foil
blood parameters
Electromagnetic wave
Lipid profile
liver function pigeon
Plastic container
Abstract
نظرا لشيوع استخدام حافضات الطعام البلاستيكيه حاليا. اقيمت هذه الدراسة لتقييم السمية الناتجة عن التفاعل بين ماء الصنبور المغلي وحافظة الطعام البلاستيكية ورقائق الالمنيوم مع او بدون اشعاع المايكرويف . تم تصنيف اربعين حمامة الى اربع مجاميع . تشرب الطيور في المجموعة الاولى ماء الصنبور العادي دون ان يغلي ويوضع في وعاء الشرب المعتاد . تلقت الطيور في المجموعة الثانية ماء الصنبور في حافظة بلاستيكية حرارية سبق تسخين الماء فيها لمدة 5 دقائق، بينما في المجموعة الثالثة، تشرب الطيور ماء الصنبور المغلي الذي يوضع في الحافظة البلاستيكية الحرارية لمدة 5 دقائق والمجموعة الرابعة تشرب الطيور ماء الصنبور المغلي الموضوع في اناء مغطاة بالكامل برقائق الالمنيوم ولمدة 5 دقائق، في المجاميع الثلاثة الاخيرة عندما تنخفض درجة الماء المغلي الى 27 درجة مئوية , يوضع الماء في الاوعية المعتادة للشرب . استمرت التجربة لمدة 30 يوم . اظهرت نتائج اختبار الدم انخفاض في مستويات الهيموجلوبين بشكل كبير في كل المجاميع العاملة مقارنة بمجموعة السيطرة . انخفضت النسبة المئوية للخلايا الحبيبية بشكل كبير في جميع المجاميع المعاملة، ومع ذلك زادت خلايا الدم البيضاء والخلايا الليمفاوية والخلايا الاحادية بشكل ملحوظ في كل المجاميع المعاملة مقارنة بالمجموعة الاولى، اما في نتائج تحليل الدهون اظهرت ان مستويات الدهون واطئة الكثافة ازدادت بشكل معنوي في المجموعة الثانية، بينما في تحليل كفاءة الكبد فقط قيمة انزيم ALT ازداد في المجموعة الثالثة مقارنة بالمجموعة الاولى . اظهرت المقاطع النسيجية المرضية لأنسجة الكبد والكلى والخصى تغييرات مرضية في كل المجاميع. يمكن الاستنتاج ان استخدام الحافظات البلاستيكية ورقائق الالمنيوم يمكن ان يكون ساما عند ازدياد درجة الحرارة مع او بدون المايكروويف
Keywords
الحافظات البلاستيكية
الموجات الكهرومغناطيسية
حمامة
رقائق الالمنيوم
معايير الدم
ملف الدهون
وظائف الكبد