Abstract
Abstract :
Leuconostoc mesenteroids was isolated from molasses obtained from Mosul sugar factory as a byproduct, using the morphological. The Leuconostoc mesenteroids antimicrobial substances were extracted and purified by centerfuge force with the aid of chloroform, methanol, and acetone. The results showed that the rate of the growth of bacteria increased with the increase in the incubation period, the total number of bacteria reached 115 * 10 cfu/ml after 24 hours of incubation and then the number decreased after 48 hours to 47 * 10 cfu/ml.. In case of the production of inhibition substances, it appeared that the inhibiting substances continued to increase with incubation, the diameter of the inhibition zone for Staph. aureus was 10 mm. after 24 hours and increased to 12 mm. after 48 hours. Results also showed, that the heat treatments at 60, 80, and 100 c for 30 seconds were not affective on the inhibition , the inhibition zones stayed more or less stable, the zones for the used temperatures were 11, 9, and 7 mm. respectively. With regard to the effect of pH, it appeared that the most effective pH value was pH 5which resulted in an inhibition of 12 mm. The test bacteria showed different response to the inhibiting substances, Staph aureus was the most sensitive, were as E. coli was the most resistant to inhibition, the dimeter of the zones for both were 12 and 5 respectively. The inhibition for the other test bacteria; B. subtilus , Proteus bulgares and Salmonella typhi were 10, 6, 6 mm. respectively. In conclusion, the use of Leuconostoc merenteroids in fermented dairy product could be beneficial in elongating the shelf life of the products due to the production of the inhibiting substances which are affective to many pathogenic bacteria especially in fermented milk ,sour cream cottage cheese and ice cream.
Leuconostoc mesenteroids was isolated from molasses obtained from Mosul sugar factory as a byproduct, using the morphological. The Leuconostoc mesenteroids antimicrobial substances were extracted and purified by centerfuge force with the aid of chloroform, methanol, and acetone. The results showed that the rate of the growth of bacteria increased with the increase in the incubation period, the total number of bacteria reached 115 * 10 cfu/ml after 24 hours of incubation and then the number decreased after 48 hours to 47 * 10 cfu/ml.. In case of the production of inhibition substances, it appeared that the inhibiting substances continued to increase with incubation, the diameter of the inhibition zone for Staph. aureus was 10 mm. after 24 hours and increased to 12 mm. after 48 hours. Results also showed, that the heat treatments at 60, 80, and 100 c for 30 seconds were not affective on the inhibition , the inhibition zones stayed more or less stable, the zones for the used temperatures were 11, 9, and 7 mm. respectively. With regard to the effect of pH, it appeared that the most effective pH value was pH 5which resulted in an inhibition of 12 mm. The test bacteria showed different response to the inhibiting substances, Staph aureus was the most sensitive, were as E. coli was the most resistant to inhibition, the dimeter of the zones for both were 12 and 5 respectively. The inhibition for the other test bacteria; B. subtilus , Proteus bulgares and Salmonella typhi were 10, 6, 6 mm. respectively. In conclusion, the use of Leuconostoc merenteroids in fermented dairy product could be beneficial in elongating the shelf life of the products due to the production of the inhibiting substances which are affective to many pathogenic bacteria especially in fermented milk ,sour cream cottage cheese and ice cream.
Keywords
Leuconostoc mesenteroids . Pathogenic Bacteria
Abstract
الخلاصة
تم عزل وتشخيص بكتريا الـ Leuconostoc mesenteroids من مولاس البنجر السكري( ناتج ثانوي ) الذي تم الحصول عليه من مصنع السكر في الموصل وذلك من خلال الفحوصات المظهرية والكيميائية . كما تم استخلاص وتنقية المادة المثبطة باستخدام الطرد المركزي وبوساطة الكلوروفورم والميثانول والاسيتون. لقد لوحظ من النتائج ازدياد نمو البكتريا Leu. mesenteroids بزيادة مدة التحضين حيث وصلت الاعداد الى 115 × 10 4 cfu / مل خلال مدة 24 ساعة ثم لوحظ انخفاض في الاعداد بعد 48 ساعة لتصل الى 47 × 10 4 cfu / مل. اما بالنسبة لانتاج المادة المثبطة فقد وجد زيادة مستمرة مع زيادة مدة التحضين حيث لوحظ ان قطر منطقة التثبيط على بكتريا Staphylococcus aureus قد وصل الى 10 ملم بعد 24 ساعة والى 12 ملم بعد 48 ساعة من التحضين. اما من حيث تأثير معاملات التسخين في المادة المثبطة فقد تبين ان التاثير كان ثابتا تجاه معاملات التسخين على 60، 80 ، 100 ْم ولمدة نصف دقيقة ، لقد كانت اقطار المناطق الخالية من النمو للمعاملات الحرارية الثلاثة 11 ، 9 ، 7 ملم على التوالي. وفيما يتعلق بتأثير الاس الهيدروجيني فقد وجد ان الاس الهيدروجيني ( 5 ) كان له التاثير الاكبر في المادة المثبطة حيث بلغ قطر المنطقة الخالية 12 ملم. اما من حيث تاثير المادة المثبطة في بعض انواع البكتريا المرضية ( Staph.aureus و E.coli و Salmonella typhi و Proteus vulgrais و B.subtilus ) فقد لوحظ ان اكثر الانواع حساسية للمادة المثبطة كانت البكتريا Staph.aureus حيث وصل قطر المنطقة الخالية من النمو لها 12 ملم في حين كانت اكثر الانواع مقاومة هي بكتريا الـ E.coli اذ كان قطر المنطقة الخالية من النمو 5 ملم اما الانواع الاخرى B.subtilus و P.vulgaris و Staph.typhi فقد بلغت اقطارها 10 ، 6 ، 6 ملم على التوالي. عليه يمكننا الاستنتاج انه بالامكان ان تستخدم بكتريا الـ Leuconostoc في منتجات الألبان المتخمرة لاهميتها الصحية وانتاجها المادة المثبطة لانواع عديدة من البكتريا المرضية خاصة في منتجات الألبان المتخمرة و الكريمة الحامضية وبعض الاجبان كجبن الكوتج وكذلك المثلجات القشدية .
تم عزل وتشخيص بكتريا الـ Leuconostoc mesenteroids من مولاس البنجر السكري( ناتج ثانوي ) الذي تم الحصول عليه من مصنع السكر في الموصل وذلك من خلال الفحوصات المظهرية والكيميائية . كما تم استخلاص وتنقية المادة المثبطة باستخدام الطرد المركزي وبوساطة الكلوروفورم والميثانول والاسيتون. لقد لوحظ من النتائج ازدياد نمو البكتريا Leu. mesenteroids بزيادة مدة التحضين حيث وصلت الاعداد الى 115 × 10 4 cfu / مل خلال مدة 24 ساعة ثم لوحظ انخفاض في الاعداد بعد 48 ساعة لتصل الى 47 × 10 4 cfu / مل. اما بالنسبة لانتاج المادة المثبطة فقد وجد زيادة مستمرة مع زيادة مدة التحضين حيث لوحظ ان قطر منطقة التثبيط على بكتريا Staphylococcus aureus قد وصل الى 10 ملم بعد 24 ساعة والى 12 ملم بعد 48 ساعة من التحضين. اما من حيث تأثير معاملات التسخين في المادة المثبطة فقد تبين ان التاثير كان ثابتا تجاه معاملات التسخين على 60، 80 ، 100 ْم ولمدة نصف دقيقة ، لقد كانت اقطار المناطق الخالية من النمو للمعاملات الحرارية الثلاثة 11 ، 9 ، 7 ملم على التوالي. وفيما يتعلق بتأثير الاس الهيدروجيني فقد وجد ان الاس الهيدروجيني ( 5 ) كان له التاثير الاكبر في المادة المثبطة حيث بلغ قطر المنطقة الخالية 12 ملم. اما من حيث تاثير المادة المثبطة في بعض انواع البكتريا المرضية ( Staph.aureus و E.coli و Salmonella typhi و Proteus vulgrais و B.subtilus ) فقد لوحظ ان اكثر الانواع حساسية للمادة المثبطة كانت البكتريا Staph.aureus حيث وصل قطر المنطقة الخالية من النمو لها 12 ملم في حين كانت اكثر الانواع مقاومة هي بكتريا الـ E.coli اذ كان قطر المنطقة الخالية من النمو 5 ملم اما الانواع الاخرى B.subtilus و P.vulgaris و Staph.typhi فقد بلغت اقطارها 10 ، 6 ، 6 ملم على التوالي. عليه يمكننا الاستنتاج انه بالامكان ان تستخدم بكتريا الـ Leuconostoc في منتجات الألبان المتخمرة لاهميتها الصحية وانتاجها المادة المثبطة لانواع عديدة من البكتريا المرضية خاصة في منتجات الألبان المتخمرة و الكريمة الحامضية وبعض الاجبان كجبن الكوتج وكذلك المثلجات القشدية .
Keywords
تنقية ، بكتريا ، استخلاص