Abstract
This experiment was conducted during 2009 – 2010 in the tissue culture lab./ Dep. of plant production Technology / Technical college / Musayab. Vegetative buds of two potato cvs. (Dimant and Famosa) were sterilized with 5% sodium hypochlorite for 15 minutes. Sterilized buds were transferred to sucrose free MS medium supplemented with licorice extracts of different conc. ( 10, 20, 30, 40 and 50 ml / l ). Cultures incubated at temp. of 25ºC ± 2 with photoperiod of 16 h / day at 1000 lux light intensity for 60 day. On the other hand, merestematic apices ( 0.3 – 0.5 mm) were cultured on the same medium supplemented with 50 ml / l of licorice extract in a test tubes, incubated at the same conditions. The experiment comprises 2 trials, the first was the effect of licorice and cv. on the percentage of sprouted buds, leaves number, shoot number, nodes number/ plant, plant length (cm) and root length (cm). The second trial was to find out the effect of licorice conc.( 60, 70, 80, 90 and 100 ml / l ) on microcattings by the percentage of growing cuttings, leaves number, shoot number, nodes number/ plant, plant length (cm) and root length (cm). Results showed that the interaction of licorices conc. and cv. had a significant effect on all parameter. Licorice at 50 ml / l with Dimant resulted in the average of percentage of growing buds, leaves number, shoot number, nodes number per plant, plant length (cm) and root length (cm) reached ( 99.77%, 11.65, 2.88, 10.83, 12.89 cm and 3.69 cm) repectively. The interaction of 100 ml / l licorice with the cuttings taken from Dimant showed highest percentage of successful cuttings, leaves number, shoot number, nodes number/ cutting, plant length (cm) and root length (cm) that were ( 99.98%, 15.33, 2.71, 11.41, 13.11 cm and 6.71 cm) respectively.
Abstract
نفذ البحث خلال الفترة 2009 / 2010 في مختبر زراعة الانسجة / قسم التقنيات الحياتية النباتية في الكلية التقنية / المسيب. أخذت البراعم الخضرية لصنفين من البطاطا (Dimant و Famosa) وعقمت بمحلول الهايبوكلوريد الصوديوم بتركيز 5% ولمدة 15 دقيقة. وزرعـت على الوسط الغذائي MS خال من السكروز ويحتوي على تراكيز مختلفة من مستخلص عرق السوس هي ( 10، 20، 30، 40، 50 مل / لتر )، حضنت الزروعات في المختبر على درجة حرارة 25º م ± 2 وفترة إضاءة 16 ساعة / يوم وشدة أضاءه 1000 لوكس ولمدة 60 يوم. زرعت المرستيمات القمية بطول 0.3 ـ 0.5 ملم داخل انابيب الاختبار على مكونات الوسط الغذائي السابق نفسه مضاف اليه 50 مل / لتر من مستخلص عرق السوس وحضنت في المختبر بنفس الظروف السابق لغرض الاكثار الدقيق للنباتات المزروعة. تضمنت التجربة الاولى تأثير تراكيز مختلفة من مستخلص عرق السوس والصنف للنباتات المزروعة في تحديد نسبة البراعم النابتة، عدد الاوراق / نبات، عدد الافرع الخضرية / نبات، عدد العقد / نبات، طول النبات ( سم ) وطول الجذر/ نبات ( سم ). اما التجربة الثانية فقد تضمنت تأثير التراكيز ( 60، 70، 80، 90، 100 مل/ لتر ) من مستخلص عرق السوس وعقل النباتات المزروعة في تحديد نسبة العقل النابتة، عدد الاوراق، عدد الافرع الخضرية، عدد العقد /عقلة، طول النبات ( سم ) وطول الجذر/ نبات ( سم ) بعد أنتهاء مدة الزراعة. أظهرت النتائج ان للتداخل بين مستوى عرق السوس والصنف المزروع تأثيرا معنويا في الصفات المدروسة، أذ تفوق معنويا المستوى 50 مل/ لتر مع الصنف Dimant على الصنف Famosa واعطى اعلى نسبة براعم نابتة، اعلى معدل عدد اوراق وعدد الافرع الخضرية وعدد العقد / نبات وطول النبات ( سم ) واعلى معدل لطول الجذر/ نبات ( سم ) بلغت ( 99.77%، 11.65، 2.88، 10.83، 12.89 سم و3.69 سم ) على التوالي. كما يظهر التداخل بين مستوى عرق السوس والعقل المزروعة تأثيرا معنويا في الصفات المدروسة. أذ تفوق معنويا المستوى 100 مل/ لتر مع عقل البطاطا صنف Dimant في اعطاء اعلى نسبة عقل نابتة واعلى معدل عدد اوراق وعدد الافرع الخضرية وعدد العقد/ عقله وطول النبات ( سم ) واعلى معدل لطول الجذر/ نبات ( سم ) بلغت (99.98%، 15.33، 2.71، 11.41، 13.11 سم و6.71 سم ) على التوالي.