Abstract
This research was conducted to study the production of amylase by the fungus Aspergillus niger which is isolated from some Ramadi soils :Also to know its adequacy in the enzyme production PH,Temperature ,Carbon source , Carbon concentration ,Nitrogen and incubation period .The highest production value was 8.0 cm at PH 5.0 , 30C with the use of (Ceratophyllum demersum ) as the only carbon source at the concentration 1.5% and for the incubation period 8 days.
Abstract
نفذت هذه الدراسة لإنتاج أنزيم الاميليز بوساطة فطر Aspergillus niger المعزول من بعض ترب مدينة الرمادي ومعرفة كفاءته في إنتاج أنزيم الاميليز باستخدام ظروف انتاج مختلفة من الرقم الهيدروجيني pH ، ودرجة الحرارة و المصدر الكربوني و تركيز المصدر الكربوني والمصدر النتروجيني ومدة الحضن . وقد بلغت اعلي قيمة للإنتاج (8.0) سم عند الرقم الهيتــدروجيني 0 .5 ودرجـة الحرارة 30 م0 وعند استعمال مسحوق الشمبلان كمصدر وحيد للكربون وبتركيز 1.5% واستعمال خلاصة الخميرة مصدر للنتروجين وبمدة حضن 8 أيام .