Abstract
The present study was carried in Mhawelat Al-Zuhair situation, Abu
Al-Khasseb in Basrah governorate during the growing season 2007 and
2008, to study the effect of three rate of potassium (0, 260, 520) gm
K2O/Date palm/year, and four times of bunch thinning (without thinning,
thinning after 2 weeks of pollination, thinning after 4 weeks of pollination
and thinning after 6 weeks of pollination) and two varieties of date palm
(Hillawi and Sayer) and their combinations on yield properties during
different stages of fruit growth (Rutab and Tamr stages).
The study results showed signification increasing in total yield with
increasing of potassium rates. So Potassium rate of 520 gm K2O/Date
palm/year gave the highest means of total yield. While thinning time gave
the lowest means of total yield. Control treatment (without thinning) gave
the highest total yield, (27.31-27.53) kg during two studied seasons. Also
results indicated potash fertilizing time of thinning variety and their
combinations had significant effects on ripening fruit persent for two
periods (15/1 and 22/7) of two studied seasons. Potassium rate 520 gm
K2O/Date palm/year with first time of thinning of Hillawi had given the
highest means of ripening fruit percent during the periods and studied
season (12.92 and 14.76)% , (45.91 and 46.16)%.
Al-Khasseb in Basrah governorate during the growing season 2007 and
2008, to study the effect of three rate of potassium (0, 260, 520) gm
K2O/Date palm/year, and four times of bunch thinning (without thinning,
thinning after 2 weeks of pollination, thinning after 4 weeks of pollination
and thinning after 6 weeks of pollination) and two varieties of date palm
(Hillawi and Sayer) and their combinations on yield properties during
different stages of fruit growth (Rutab and Tamr stages).
The study results showed signification increasing in total yield with
increasing of potassium rates. So Potassium rate of 520 gm K2O/Date
palm/year gave the highest means of total yield. While thinning time gave
the lowest means of total yield. Control treatment (without thinning) gave
the highest total yield, (27.31-27.53) kg during two studied seasons. Also
results indicated potash fertilizing time of thinning variety and their
combinations had significant effects on ripening fruit persent for two
periods (15/1 and 22/7) of two studied seasons. Potassium rate 520 gm
K2O/Date palm/year with first time of thinning of Hillawi had given the
highest means of ripening fruit percent during the periods and studied
season (12.92 and 14.76)% , (45.91 and 46.16)%.
Abstract
Abstract
نفذت الدراسة في منطقة محولة الزهير التابعة الى قضاء أبي الخصيب في محافظة البصرة خلال موسمي النمو 2007 و 2008 لدراسة تأثير ثلاثة مستويات من التسميد البوتاسي صفر و 260 و 520غم K2O/نخلة/سنة وأربعة مواعيد لخف الشماريخ الزهرية (بدون خف والخف بعد الأسبوع الثاني والرابع والسادس من التلقيح) ولصنفي الحلاوي والساير وتداخلاتهما في الصفات الإنتاجية خلال مرحلتي الرطب والتمر. أوضحت نتائج الدراسة زيادة كمية الحاصل الكلي مع زيادة مستويات التسميد البوتاسي. وقد كانت أعلى معدلات الزيادة عند المستوى السمادي 520 غم K2O/نخلة/سنة. أدت عملية الخف الى حصول انخفاض معنوي في كمية الحاصل فقد أعطت معاملة المقارنة أعلى المعدلات في كمية الحاصل الكلي حيث سجلت البيانات 27,31 و 27,53كغم للموسمين كما اشيرت النتائج بان للتسميد البوتاسي وموعد الخف والصنف والتداخل بينهم تأثيراً معنوياً في النسبة المئوية لنضج الثمار للفترتين الزمنيتين 15/7 و 22/7 لموسمي الدراسة وقد حقق المستوى السمادي 520 غم K2O/نخلة/سنة مع الموعد الأول للخف ولصنف الحلاوي أعلى نسبة نضج في الثمار للفترتين الزمنيتين خلال موسمي الدراسة 12,92 و 14,76% و 46,16 و 45,98% على التوالي.
نفذت الدراسة في منطقة محولة الزهير التابعة الى قضاء أبي الخصيب في محافظة البصرة خلال موسمي النمو 2007 و 2008 لدراسة تأثير ثلاثة مستويات من التسميد البوتاسي صفر و 260 و 520غم K2O/نخلة/سنة وأربعة مواعيد لخف الشماريخ الزهرية (بدون خف والخف بعد الأسبوع الثاني والرابع والسادس من التلقيح) ولصنفي الحلاوي والساير وتداخلاتهما في الصفات الإنتاجية خلال مرحلتي الرطب والتمر. أوضحت نتائج الدراسة زيادة كمية الحاصل الكلي مع زيادة مستويات التسميد البوتاسي. وقد كانت أعلى معدلات الزيادة عند المستوى السمادي 520 غم K2O/نخلة/سنة. أدت عملية الخف الى حصول انخفاض معنوي في كمية الحاصل فقد أعطت معاملة المقارنة أعلى المعدلات في كمية الحاصل الكلي حيث سجلت البيانات 27,31 و 27,53كغم للموسمين كما اشيرت النتائج بان للتسميد البوتاسي وموعد الخف والصنف والتداخل بينهم تأثيراً معنوياً في النسبة المئوية لنضج الثمار للفترتين الزمنيتين 15/7 و 22/7 لموسمي الدراسة وقد حقق المستوى السمادي 520 غم K2O/نخلة/سنة مع الموعد الأول للخف ولصنف الحلاوي أعلى نسبة نضج في الثمار للفترتين الزمنيتين خلال موسمي الدراسة 12,92 و 14,76% و 46,16 و 45,98% على التوالي.