Abstract
ABSTRACT
This investigation was conducted to assess the effect of addition of different concentration of crude carotenoides extracted from shrimp shells. A combination of Hexane and Acetone (1:1, V:V) was employed for carotenoids extraction. The Crude extract was added at levels of 0.05, 0.10 and 0.15% to experimental diets that fed to common carp fingerling (Cyprinus carpio) for 50 days.
The growth parameters of fish together with chemical composition of flesh were determined on conclution of feeding trials. The feeding trails included four experimental treatments each induplicate with five fish for each treatments, each of the formulated diets contained 41.7% protein (dry base) and 1548.52 MJ/kg. metabolized energy. The obtained results revealed that fish fed with diet contained 0.15%. Crude carotenoides achieved the best growth parameters that averaged 11.8gm/fish gain weight, 0.22 daily gain (DWG), 55% relative growth rate (SGR), 0.004% specific growth rate (SGR), 1.10% food conversion rate. (FCR), 0.92% food efficiency rate (FER), 1.87gm protein intake (PI) and 5.92% protein efficiency rate. The chemical composition of fish flesh on trail termination showed that both fat and protein contents raised gradually as the rate of crude carotenoids increased to reach the highest value with treatment included 0.15% carotenoids.
This investigation was conducted to assess the effect of addition of different concentration of crude carotenoides extracted from shrimp shells. A combination of Hexane and Acetone (1:1, V:V) was employed for carotenoids extraction. The Crude extract was added at levels of 0.05, 0.10 and 0.15% to experimental diets that fed to common carp fingerling (Cyprinus carpio) for 50 days.
The growth parameters of fish together with chemical composition of flesh were determined on conclution of feeding trials. The feeding trails included four experimental treatments each induplicate with five fish for each treatments, each of the formulated diets contained 41.7% protein (dry base) and 1548.52 MJ/kg. metabolized energy. The obtained results revealed that fish fed with diet contained 0.15%. Crude carotenoides achieved the best growth parameters that averaged 11.8gm/fish gain weight, 0.22 daily gain (DWG), 55% relative growth rate (SGR), 0.004% specific growth rate (SGR), 1.10% food conversion rate. (FCR), 0.92% food efficiency rate (FER), 1.87gm protein intake (PI) and 5.92% protein efficiency rate. The chemical composition of fish flesh on trail termination showed that both fat and protein contents raised gradually as the rate of crude carotenoids increased to reach the highest value with treatment included 0.15% carotenoids.
Abstract
أجريت الدراسة لتحديد تأثير إضافة تراكيز مختلفة 0.5 , 1 و 0.15 % من مستخلص الكاروتينويدات الخام
المحضر من قشور الروبيان في علائق صغار أسماك الكارب, تم استخلاص الكاروتينويدات من قشور الروبيان باستعمال
توليفة المذيبان )الهكسان والأسيتون( 1:1 ح/ح, تمت دراسة تأثير المستخلص في التركيب الكيميائي في لحوم
أسماك التجربة بعد التغذية, أجريت التجربة لمدة 50 ي وما بمعدل وزن ابتدائي 20.99 غم/سمكة, شملت التجربة أربع
معاملات تجريبية بواقع مكررين لكل معاملة و 5 أسماك لكل مكرر. غذيت الأسماك على أربع علائق تجريبية تم صنعت
مختبريا̋ ذات محتوى بروتيني 41.7 % وطاقة 1548.52 ميكاجول/غم, أظهرت النتائج أن اضافة المستخلص بنسبة
0.15 % للعلائق التجريبية أعطت أفضل النتائج في معايير النمو وبلغت الزيادة الوزنية WG 11.8 غم/سمكة ومعدل
الزيادة الوزنية اليومية ) (WGD 0.22 غم/سمكة ومعدل النمو النسبي (RGR) 55 % ومعدل النمو النوعي
( SGR ) 0.004 % ومعدل التحويل الغذائي FCR 1.10 % ونسبة كفاءة الغذاء FER 0.92 % وكمية البروتين
المتناول 1.87 غم, وكفاءة البروتين ) (PER بلغت 5.92 .
المحضر من قشور الروبيان في علائق صغار أسماك الكارب, تم استخلاص الكاروتينويدات من قشور الروبيان باستعمال
توليفة المذيبان )الهكسان والأسيتون( 1:1 ح/ح, تمت دراسة تأثير المستخلص في التركيب الكيميائي في لحوم
أسماك التجربة بعد التغذية, أجريت التجربة لمدة 50 ي وما بمعدل وزن ابتدائي 20.99 غم/سمكة, شملت التجربة أربع
معاملات تجريبية بواقع مكررين لكل معاملة و 5 أسماك لكل مكرر. غذيت الأسماك على أربع علائق تجريبية تم صنعت
مختبريا̋ ذات محتوى بروتيني 41.7 % وطاقة 1548.52 ميكاجول/غم, أظهرت النتائج أن اضافة المستخلص بنسبة
0.15 % للعلائق التجريبية أعطت أفضل النتائج في معايير النمو وبلغت الزيادة الوزنية WG 11.8 غم/سمكة ومعدل
الزيادة الوزنية اليومية ) (WGD 0.22 غم/سمكة ومعدل النمو النسبي (RGR) 55 % ومعدل النمو النوعي
( SGR ) 0.004 % ومعدل التحويل الغذائي FCR 1.10 % ونسبة كفاءة الغذاء FER 0.92 % وكمية البروتين
المتناول 1.87 غم, وكفاءة البروتين ) (PER بلغت 5.92 .