Abstract
This study was conducted at Babylon Reserve, located at AL-Mussaib city –Babylon Governorate, during 18/3/2016 to 18/7/2016 to determine the effect of supplemented Herbal methionine and compare with DL-methionine on some biochemical traits for Japanese quail blood. A total 240 females quail at age 8 week, of randomly divided to eight dietary treatments, three replicate per treatment, (10 females per replicate). The birds were fed during 16 week on basic diet and then the added herbal and dl-methionine. The treatment were as follows: T1: Control treatment (without supplementation of synthetic methionine). T2: Diet supplemented with 0.25 g dl- methionine /kg diet. T3: Diet supplemented with 0.5 g dl-methionine /kg diet. T4: Diet supplemented with 0.75g dl-methionine /kg diet. T5: Control treatment (without supplementation of herbal methionine). T6: Diet supplemented with 0.25 g herbal methionine /kg diet. T7: Diet supplemented with 0.50g herbal methionine/kg diet. T8: Diet supplemented with 0.75g herbal methionine /kg diet. The results showed a significant improvement (p<0.05) in the concentrations for both glucose and protein in blood serum when interfere source of herbal methionine with concentration of 0.5 g/kg diet, while no significant effects for supplemented of methionine (Synthetic and herbal) in Uric acid, Cholesterol and enzymatic activity AST and ALT in Blood serum in for Japanese Quail during experimental period.
Abstract
أجريت هذه الدراسة في محمية بابل الواقعة في مدينة المسيب - محافظة بابل. للمدة من 18/3/2016 الى 18/7/2016 لمعرفة تأثير إضافة الحامض الأميني الميثايونين العشبي ومقارنته مع الميثايونين الصناعي في بعض الصفات الكيموحيوية لدم طيور السلوى الياباني. أستعمل في هذه الدراسة 240 أنثى من طيور السلوى بعمر 8 اسابيع. وزعت الإناث عشوائياً على 8 معاملات، لكل معاملة 3 مكررات (احتوى المكرر الواحد على 10 اناث) غذيت الإناث طوال مدة التربية البالغة 16 أسبوعاً على عليقة اساس، وأضيف إليها الميثايونين العشبي والصناعي. وكانت معاملات التجربة على النحو التالي:
T1:معاملة السيطرة (بدون إضافة الميثايونين الصناعي)؛ T2: إضافة 0.25 غم ميثايونين صناعي/كغم علف؛ T3: إضافة 0.5 غم ميثايونين صناعي/كغم علف؛ T4: إضافة 0.75 غم ميثايونين صناعي/ كغم علف؛ T5: معاملة السيطرة (بدون أضافة مصدر الميثايونين العشبي)؛ T6: إضافة 0.25 غم ميثايونين عشبي/كغم علف؛ T7: إضافة 0.5 غم ميثايونين عشبي/كغم علف؛ T8: إضافة 0.75 غم ميثايونين عشبي/كغم علف.
أشارت نتائج التجربة الى حصول تفوق معنوي (p<0.05) في تراكيز كل من الكلوكوز والبروتين في مصل الدم عند تداخل مصدر الميثايونين العشبي مع التركيز 0.5 غم/كغم علف، في حين لم يظهر أي تأثير معنوي لأضافة الميثايونين (الصناعي و العشبي) على حامض اليوريك والكوليسترول ونشاط انزيمي AST وALT في مصل دم طيور السلوى في أثناء مدة التجربة.
T1:معاملة السيطرة (بدون إضافة الميثايونين الصناعي)؛ T2: إضافة 0.25 غم ميثايونين صناعي/كغم علف؛ T3: إضافة 0.5 غم ميثايونين صناعي/كغم علف؛ T4: إضافة 0.75 غم ميثايونين صناعي/ كغم علف؛ T5: معاملة السيطرة (بدون أضافة مصدر الميثايونين العشبي)؛ T6: إضافة 0.25 غم ميثايونين عشبي/كغم علف؛ T7: إضافة 0.5 غم ميثايونين عشبي/كغم علف؛ T8: إضافة 0.75 غم ميثايونين عشبي/كغم علف.
أشارت نتائج التجربة الى حصول تفوق معنوي (p<0.05) في تراكيز كل من الكلوكوز والبروتين في مصل الدم عند تداخل مصدر الميثايونين العشبي مع التركيز 0.5 غم/كغم علف، في حين لم يظهر أي تأثير معنوي لأضافة الميثايونين (الصناعي و العشبي) على حامض اليوريك والكوليسترول ونشاط انزيمي AST وALT في مصل دم طيور السلوى في أثناء مدة التجربة.