Abstract
This study was carried out in The Sheep and Goat Research Station- Shatrah, Agriculture Directorate in Dhi-Qar, Ministry of agriculture, from 20/8/2015 to 30/11/2015 to understand the impact of adding different levels of carob pods powder to sheep food on the body weight in post birth period, rate of increase the weight, and daily milk production in three periods: the first period (P1) 2 weeks after birth, the second period (P2) four weeks after birth, third period (P3) after six weeks of birth, experience coefficients as follows: the first treatment (A) used as treatment compared to control and treatment of second and third (B, C) the added carob powder quantity of 30 and 60 grams per kg feed transactions experience respectively. The results of the current study showed that: no significance differences in productive performance (body weight and weight increase) and the amount of milk production in all periods, significance improvement in most sensual qualities of milk produced for transactions using carob compared treatment control.
In conclusion the addition of carob pods in sheep diets did not have any significant effect on the production performance and the quantity of milk produced.
In conclusion the addition of carob pods in sheep diets did not have any significant effect on the production performance and the quantity of milk produced.
Abstract
نفذت الدراسة الحالية في محطة أبحاث الأغنام والماعز - قضاء الشطرة التابعة لمديرية الزراعة في محافظة ذي قار، وزارة الزراعة للمدة من 20/8/2015 الى 30/11/2015 بهدف معرفة تأثير إضافة مستويين مختلفة من مسحوق قرون الخروب الى علائق الأغنام في مرحلة ما بعد الولادة مباشرة في وزن الجسم الحي والزيادة الوزنية وكمية أنتاج الحليب اليومي والتراكمي وتقويمه الحسي وبمدد ثلاث: المدة الأولى P1 بعد أسبوعين من الولادة, المدة الثانية P2 بعد أربعة أسابيع من الولادة, المدة الثالثة P3 بعد ستة أسابيع من الولادة, وكانت معاملات التجربة كما يأتي: المعاملة الأولى (A) استخدمت كمعاملة مقارنة Control والمعاملتين الثانية والثالثة (B, C) أضيف لهما مسحوق قرون الخروب بكميتين 30و60 غم لكل كغم علف لمعاملات التجربة على التوالي. بينت نتائج الدراسة الحالية: عدم وجود فروق معنوية ملحوظة في الأداء الإنتاجي (وزن الجسم الحي والزيادة الوزنية) وكمية إنتاج الحليب وللمدد جميعها، تحسن معنوي في معظم الصفات الحسية للحليب المنتج لصالح معاملات استخدام قرون الخروب مقارنة بمعاملة السيطرة. يستنتج من الدراسة الحالية ان إدخال قرون الخروب الى علائق الأغنام الوالدة لم يظهر له أي تأثير معنوي في الأداء الإنتاجي وكمية الحليب المنتج.